Tarjolla tämmöstä

Me duunataan vähän kaikkee.  Jotain rajaa sentään on – jos joku tarjoilee patenttiflaidiksia, avaruuslakijuttuja tai vodajättömaiden duunaamis-keissejä, niin kiitos mutta ei kiitos.

 

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Bänät avioliitosta

Kun tulee bänät eli ero avioliitosta, yhteiset ja omat fyffet plus omaisuudet lasketaan yhteen. Siitä vähennetään yhteiset ja omat velat. Mitä viivan alle jää, se dilkataan puoliksi. Tää puolikas on se avio-osa, mitä kumpikin exä lopulta saa. Jos menee tasan, pidetään omat ja se on sillä selvä. Tai sitten joutuu pulittaan exälle, tai saa ite exältä tasinkoa fyffenä tai muuna omaisuutena. Tää on pääsääntö, mutta poikkeuksia on paljon. Jakoo voi muuttaa avioehto, onks puoliso ollu kotona vai vääntämässä duunii, tai jos exälle tarvii maksaa elatusapua.

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Handelisopparit

Firmoille voi tulla hätä käteen ja tarvii juristii vaikka sillon, kun toinen väittää, että tavarat tai söörvisit on vituroillaan, toinen firma ei bungaa laskujaan, tai toinen vaikka stoppaa sovitut diilit ennen aikojaan. Ei aina mutta melkeen päästään bamlaan ja stikkaan handua päälle, että flaidikset lopetetaan. Diili syntyy iisimmin, kun dumari vartsaa vieressä ja yrittää tosissaan vääntää sovintoo. Jos muu ei auta, niin sitten flaidataan yleisessä käriksessä tai välimiesoikeudessa, mistä molemmat joutuu yleensä pulittaan paljon hilloo lisää.

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Kuljetus- ja liikenneoikeus

Meitsi dumari on useita vuosia diilannu ja flaidannu myös buleissa kuorkkari-, dösä- ja kumijalkafirmojen flaidiksissa. Niin duuniriidoissa ku muissakin. Tiekuljetussopimuslaissa ja kuskien on spessujuttuja, mitkä ei aukee edes useimmille dumareille. Ku käyttää meidän spessudumaria, hommat skulaa eteenpäin eikä tuu daijuun vaan siks, ettei tiedä mitä ja milloin pitäis duunaa.

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Liikehuoneistojen vuokrasopimukset

Duunimestat on buli rahareikä ja investointi monien alojen lafkoille. Vuokrasuhde on sillon vielä bulimpi juttu, jos joutuu duunaamaan tiloja isosti uusiks, vuokra bungaa vähäsen tai toisia samanlaisia luukkuja ei oo saatavana hyvillä mestoilla. Jos saa mestasta fudut heti tai irtisanomisajan jälkeen, se voi olla karsee trabeli vuokralaisfirmalle. Ja sama sillä jonka huoneisto on;  jos vuokralainen ei bungaa hyyraa kun kuuluis, tai ei suostu lähteen lätkimään, hyyryisännällä on buli probleema, mihin tarttee ottaa dumari avuks.

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Muut pk-yritysten lakihommelit

Osakassopimusta ei yleensä monen yrittäjän firmoissa oo, vaikka tarttis olla. Tai  sitten on joku papru skrivattuna mut siitä puuttuu kaikki mitä oikeesti tarttis, niinku mitä jos osakas joutuu tsirralle tai delaa, painuu eläkkkeelle, myy sen osuuden tai miten velkavastuut jaetaan.  Semmosessa kunnon osakassopimuksessa,mitä meidän byroo on tehny, on jotain 50 – 70 kohtaa. Kun niitä bamlataan ja viilataan, ainaski kolme neljästä flaidiksesta jää jatkossa pois kuvioista. Meillä jelpataan myös firman muodonmuutoksissa, sulautumisissa, jakautumisissa ja muissa firmaoikeuden kuvioissa.

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Perintöoikeus

Kun jengi delaa niin siihen voi varautua avioehdolla tai testamentilla. Testamentteja duunataan enemmän ku ennen, mut edelleen jotain yhdeksän kymmenestä pesästä jaetaan ilman testamenttii. Varsinkin jos on monta kertaa ollu naimisissa, niin voi säästää ihan törkeesti duunii ja riitaa perillisiltä ku tekee testamentin. Voi meinaan olla aikamoinen duuni säätää ja jakaa monien exien ja penskojen kanssa. Delaamisen jälkeen omaiset joutuu maksaan perintöveroa ynnä jakaan pesän sitku on aika. Lakiosaa ei voi kiertää, mut paljon muuta on sellaista mistä pystyy tekeen diilejä. Meidän dumari tsennaa nää jutut ja on duunannu jakoon kymmeniä delauspesiä, vähemmällä tai enemmällä flaidiksella. Hoitotestamentit ja edunvalvontamääräykset on kans tuttua huttua.

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Duunioikeus

Jotain kaks kolmesta snadien ja keskibulien lafkojen flaidiksista liittyy duunisuhteisiin. Duunisopparien päättyminen, ja filkat mitä ehkä on pydessä, on kans rosiksien ihan ykkösrunsainta kamaa. Meidän dumari on vuodesta 1994 duunannu eri hommissa yrittäjien avuks näissä duuniprobleemeissa. Se on kans kaheksan vuotta vetäny Suomen Hiusyrittäjät ry:tä, mikä dilkkaa hiusalan tessit Palvelualojen Ammattiliitto PAM ry:n kanssa ja selvittää flaidiksii partureissa ja kampaamoissa. Tessialojen duunisuhderiidat, ja niiden keillä ei oo tessiä, on sikatuttuja juttuja meidän byroolle.

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Rikosasiat, varsinkin talousrikokset

Kun joutuu rosikseen jostain rikoksesta, joutuu melkeen aina bungaa omat kulunsa, paitsi jos rosis vapauttaa kokonaan syytteestä. On tärkeetä että sua jelppaava dumari on kokenut ja hiffaa nää kuviot. Kaikki pitäis saada klaarattua nopeesti ja silleen halvalla ku mahdollista. Meidän asiakkaat on yleensä ihan vihreitä siellä rosiksessa, eikä toivottavasti sinne palaa. Dumarin kannattaa usein jelppaa jo esitutkinnassa, jos on monimutkainen keissi eikä asiakas oo  mitään rötöstämielestään tehny. Varsinkin talousrikoksissa voi papruja olla monta tuhatta sivua. Osaavan ja pätevän dumarin jelppiä tarvitaan, että saadaan dusattua kunnon puolustus kasaan.

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Sopimusoikeus

Firmojen välisiä soppareita ei yleensä koske mitkään lait, jos tulee flaidis mistä on sovittu, miten sopparia muutetaan tai miten soppari stopataan. Jos lakii löytyy, se on niin pyöreetä ettei siitä oo mitään apua. Sillon tarttee istua alas, pamlata ja tehdä diili vastapuolen kanssa. Tää pätee vaikka vuokra-, vahingonkorvaus-, alihankinta-, duunivoiman vuokraus- ja dirikasoppareissa. Monesti näissä sopparien riidoissa on himmee kiire, mitä meidän byroossa osataan ja on duunattu ennenkin. Oikeen hyvällä mäihällä jo sopparin duunaamisessa on ollu dumari apuna, mikä auttaa ettei suurinta osaa flaidiksista koskaan tuu.

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Firmojen erimielisyydet ja riidat

Suurin osa firmojen flaidiksista on duunisuhteista. Myös muissa jutuissa voidaan ruveta pamlaamaan diileistä tai rosikseen, ja silloin meidän kokenut dumari kandee ottaa messiin heti kun voi. Meidän dumari on hoitanu satoja flaidauksia ja siit on hyötyy kun näitä fiksataan vastapuolen kanssa. Jos yrittää ite duunaa, voi tulla aika roisii jälkee, jos vaikka astuu yli jonkun määräajan. Meiltä ei heti sinkoo laskua, jos kysyy mitä vois duunaa ja yhdessä mietitään, ettei dumaria nyt tähän tarviikaan. Älä skagaa vaan soita niin funtsataan yhdessä, mitä kannattais duunaa!

Foto: Stadin kaupunginmuseo, Eeva Rista ja Simo Rista

Vahingonkorvaukset

Vahingonkorvaukset ei flengaa maksuun niinku jenkkien teeveessä. Se mikä eniten rajoittaa on, että korvataan vaan se vahinko mitä on oikeesti tullu. Mitään rangaistuksen tapaisia korvauksia ei meillä määrätä. Vahingon määrä, se onks tehty tahallaan tai huolimattomasti, ja sitten onks vahinko yhteydessä
siihen duuniin tai laiminlyöntiin, ne pitää kaikki selvittää ennenku korvauksia tulee. Lain mukaan sopimussuhteessa joutuu korvaamaan eri tavalla ku muuten.